Delen     Populaire blogs     Volgende blog Ľ
Blog maken     Inloggen
_
Cookies op 50plusser.nl

50plusser maakt gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. 50plusser gebruikt functionele en analytische cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen tracking cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen en om buiten de website van 50plusser relevante aanbiedingen van 50plusser te doen. Ook worden er tracking cookies geplaatst door social media-netwerken.
Door op Akkoord te klikken gaat u hiermee akkoord.

Akkoord
 
Geen cookies


Klik hier voor meer informatie.
Charissa
_
Home__Weblog__Fotoblog__Videoblog__Foto's__Links__Gastenboek__Vrienden__Zoeken__Tip__Login
_

Welkom op mijn Weblog


Ik zou het leuk vinden als u een reactie achterliet



Mijn Profiel

Charissa46
Ik ben nu offline

• Mijn profiel
• Privť bericht sturen
• Als vriend toevoegen

Toevoegen als weblog vriend



Zoeken in Google
_



CategorieŽn Overzicht




Laatste Weblog artikelen

Slaaptip bij extreem warm weer
11 augustus 2022 13:39

Nieuwjaarswens
01 januari 2022 12:36

Weekend Florence/Toscane
18 november 2021 13:59

Kroegentocht 2021
31 oktober 2021 13:18

Kleine ingreep en zo
16 oktober 2021 10:16




Fotoboeken


Zomer 2014 (4)
_
_



Weblog Vrienden


Eenzamefietser
Van: Eenzamefietser75

Nettys weblog
Van: Netty9

Bennekesblogje
Van: Benneke

Bie wotterkaant
Van: Greet---Gribou

Catja
Van: Catja44

Redsblog
Van: redone

Petra
Van: Petra1951

Hera
Van: hera

Koken kunst kouten
Van: wenny-m

Tharisis
Van: Tharisis

Natuur
Van: jeanneke1




Gastenboek berichten

Januitdelft
13 juni 2017 12:53
_
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een gezellige dag van. Groet van Jan

Ria(Redsblog)
13 juni 2017 10:33
_
Proficiat met je verjaardag Charissa, fijne dag!!!

Charissa46
16 maart 2015 18:56
_
Eens kijken of ik zo een berichtje kan sturen naar jou!




Watskeburt Op 50plusser.nl

Door stevw00 om 13:18
_
Stevw00 Online

Door Keesvi om 13:18
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Femme48 om 13:18
_
Femme48 Online

Door WillemijnF om 13:17
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door douwe om 13:03
_
Douwe Online

Door WillemijnF om 13:02
_
Nieuwe Forum reactie geplaatst

Door Loezie om 13:02
_
Loezie Online

Door Ankyy om 12:59
_
Ankyy Online





_

Andere artikelen



Hartklachten 'Vrouwenhart'



Wees zuinig op je hart. Medicijnen slikken wanneer dat nodig is, maar denk ook goed na. Ga er ook over lezen en/of kijk op YouTube naar voorlichtingsfilmpjes. De filmpjes van Hella de Jonge geven veel duidelijkheid over de klachten van het vrouwenhart. Heel mooi en interresant om te bekijken. Een van de filmjes heb ik bijgesloten.


Voorgeschiedenis

In het jaar 2009 werd ik tijdens een competitieavond bij het bridgen onwel. Het was op het einde van de avond toen ik op weg naar de bar plotseling een klem op mijn borst kreeg en last met ademhalen. Het duurde een poosje. Clubgenoten werden ongerust en belde 112 . In de ziekenauto werd ik onderzocht. Er kwam niets bijzonders uit en ik kreeg het advies om naar de huisarts te gaan.

Volgende dag naar de huisarts… daar werd me verteld dat het niet ernstig was. Hij vroeg me nog wel of ik wist wat het koste om een ziekenauto te laten komen. Ik zei van niet.

In 2012 kwam ik in aanmerking om met een APK keuring (waar kende ik die afkorting van :-) ) mee te doen. Dit omdat er in mijn familie hartklachten voorkwamen. Ze ontdekte met de fietstest een kleine afwijking en vonden het nodig om een scan te laten maken. Op de scan was niets verontrustends te zien.

Dit heb ik al eerder op mijn blog omschreven, maar wil dit toch even als inleiding vermelden.

Half maart 2021

Voelde me al een tijdje niet fit….. en toen ik een drukkend gevoel op mijn borst kreeg wat een poosje aanhield en ook bij regelmaat terugkwam begon ik me toch ongerust te maken. ’s-Nachts op bed weer dat verontrustende gevoel op mijn borst…. Tijd voor de dokter.

Afspraak gemaakt… aardige dokter… Ik vertelde dat ik erg ongerust was en dat ik liever niet wilde dat er over een aantal dagen in de krant zou staan ‘ze is rustig in haar slaap overleden’ Nee joh’…dat gaan we niet doen zei hij ‘je moet eerst nog je twee Coronaprikken gaan halen. Daar had hij gelijk in. Bloeddruk werd gemeten…. Maar die was van de schrik al omhoog gegaan.. Hij stelde voor om bij een Cardiologisch centrum mijn hart na te gaan laten kijken. Hij vertelde dat zo’n centrum (er zijn er verschillende in Nederland) in 1 dag kon zeggen of er problemen zijn met het hart. Ik hoefde dan niet een aantal keren naar het ziekenhuis voor verschillende onderzoeken. Nou dat leek mij wel wat. Afspraak gemaakt bij een Cardiologisch centrum. Duurde toch nog 2 weken voor ik daar terecht kon… maar dat kan gebeuren in Coronatijd.

14 april was het onderzoek . Had al instructies binnen via de mail. Het onderzoek kon ongeveer 3 uur duren en of ik alleen wilde komen. Wat inhield dat Anton 3 uur in de auto moest wachten.

Het was een Cardiologisch Centrum, dus geen ziekenhuis… het centrum was in een gebouw gelokaliseerd. Zelf vond ik dat het er al met al eenvoudig uitzag.

Er werd een hartfilmpje gemaakt… bloed geprikt en bloeddruk gemeten. Ik moest nu voor de fietstest. Wist inmiddels met mijn ervaring uit 2012 hoe dat ging… De verpleegkundige ook… ze begon de plakkers te plaatsen die nodig zijn voor het onderzoek. Na 2 tellen vielen er verschillende plakkers af.. oh jee dacht ik… plakkers werden opgeraapt en opnieuw over mijn bovenlichaam verdeeld. Weer vielen de plakkers eraf… Nu ging de verpleegkundig ze oprapen en enigszins geïrriteerd werden ze weer op me geplakt.. Ik keek haar verbaasd aan… waarop ze ging vertellen hoe dat kwam… Dat komt omdat de plakkers niet goed houden op een verschrompelde huid...... ‘Verschrompelde huid ‘zie ik verbaasd… ik mag dan wel niet meer bij de jongeren behoren… maar zo had ik mijn huid zelf nog niet bekeken. 'Ja als de huid verouderd' zei ze en ze pakte een stukje huid boven mijn borst beet ‘dan krijg je dat. Mijn huid is niet piepjong maar zeker nog niet stokoud. Ik keek haar eens aan en zei heel ingehouden… ‘weet je wat ik denk… dat jullie apparatuur verouderd is ’ Geloof dat het midden in de roos was…. Ik kreeg geen antwoord meer.

Na een tijdje wachten mocht ik naar de Cardioloog. Schatte hem ruim 2e helft 60..

De arts ging mij vertellen dat er enige oneffenheden te zien waren op de uitslag van de fietstest. Eigenlijk hetzelfde als in 2012 zei hij. Ik ga u doorsturen naar het Ikazia ziekenhuis voor een Scan. Hij gaf mij een schrijven mee… de verpleegkundige zou een verwijzing in orde maken voor het Ikaziaziekenhuis.

Ik naar het loket waar dezelfde verpleegkundige zat van de plakkers…. Ze nam het schrijven van de cardioloog en zei ‘eens even kijken, want dit heb ik nog nooit gedaan’ gelijk stond er een andere verpleegkundige vanachter haar computer op en zei ‘ik kijk even mee, want ik ben hier vandaag voor het eerst. Begon me inmiddels af te vragen of mijn hart wel in goede handen was. Want dit ging hier toch wel zeer klungelig.

Afspraak gemaakt met het Ikazia ziekenhuis. Hier ging alles zeer goed en professioneel. Ik zou een myocardscintigrafie krijgen.

Wat is myocardscintigrafie?
Dit onderzoek gaat in 2 twee keer. 1e dag wordt er een licht radioactieve vloeistof, technetium-tetrofosmin, toegediend om de doorbloeding van de hartspier vast te stellen. Eenmaal een actieve test en een week erna dezelfde test in rust.

Bij de fietstest kreeg ik een vloeistof ingespoten wat het hart zwaar zou belasten…. Alsof ik al een halve dag aan het fietsen was en nu aangekomen was bij de Amerongseberg zal ik maar zeggen. Een zwaar gebeuren, want het was ook nog eens aan tijd gebonden, wat inhield dat ik niet mocht stoppen. Dacht even dat ik daar ter plaatse van de fiets zou vallen. Verpleegkundigen stonden naast me…. Ik hoorde in de verte zeggen… u doet het goed… nog even volhouden. Kan wel zijn dacht ik… maar ik begeef het hier straks. Gelukkig overleefd ...:-) daarna de scan met de moeilijke naam.

Na een week de 2e scan… nu gelukkig geen zware fietstest.

Voor de uitslag moest ik een afspraak maken met het cardiologisch centrum. Vanwege de Corona ging het een telefonisch consult worden. Binnen een tijdsbestek van 2,5 uur zou ik op een afgesproken dag worden gebeld. Wel werd even vermeld dat ik een nieuwe arts zou krijgen… de behandelende cardioloog was met pensioen gegaan. En ja… op de afgesproken dag werd ik na 2,5 uur gebeld… wat inhield dat ik 2,5 uur met mijn mobiel heb rondgelopen en dat ik geen hap durfde te eten, bang dat ik met een volle mond moest praten.

Had me rustig op de bank geïnstalleerd en de dokter ging het vertellen… op de scan was te zien dat er in een klein gebied van het hart kleine bloedvaatjes niet goed konden doorbloeden. ‘Ik ga u dan ook medicatie voorschrijven om te voorkomen dat u een hartinfarct gaat krijgen of een herseninfarct’. ‘U krijgt een recept voor bloedverdunners, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagende medicijnen Als de medicijnen niet helpen dat gaan we over op hartkatheterisatie of eventueel dotteren. ‘Ik heb de recepten doorgestuurd naar uw apotheek u kunt ze vandaag nog ophalen’ Ik had als een goed luisteraar steeds ja,ja.. mm mm ..gezegd, maar zat inmiddels stijf van de schrik op de bank. Ik was dus ineens hartpatiënt. Heeft u nog vragen vroeg de voor mij onbekende arts… normaal weet ik wel wat ik vragen of zeggen moet, maar was nu zo confuus dat ik alleen maar kon zeggen ‘nu even niet dokter’ .. dan spreken we af dat u die bewaart tot het evaluatiegesprek over 6 weken. Ik vond het goed.

Gelijk naar de apotheek om de medicijnen te gaan halen want ik hoopte nog een paar jaar mee te kunnen op de been gehouden door mijn medicatie. De cardioloog had er ook maar gelijk een paar herhaalrecepten bijgedaan.

2 dagen medicijnen geslikt. Kreeg vervelende maagpijn van de bloedverdunner. Dokter gebeld… kreeg een recept voor maagzuurremmers.

Was inmiddels van de schrik bekomen. Mijn gevoel van ongerustheid had plaats gemaakt voor boosheid. Wat was dat daar voor een ballentent om mij zo te behandelen. Het vooronderzoek vond ik al onprofessioneel en dat is zacht uitgedrukt. Maar dat een cardioloog door de telefoon zulke boodschappen door gaat geven is zeer onbeleefd (ook zacht uitgedrukt). Corona of niet, dit hoort niet door de telefoon besproken te worden. Dat ik dan na 6 weken mijn vragen kon stellen bij het evaluatiegesprek vond ik niet te begrijpen.

Had gelukkig een persoonlijk dossier … daar zou ik eens in gaan kijken.
Bloeddruk was aan de hoge kant…. maar mijn cholesterol was niets mis mee. Ik ging stoppen met medicijnen totdat ik mijn huisarts gesproken had. Dokter snapte het ook niet helemaal van die cholestorolverlagers, maar dat doen ze waarschijnlijk preventief zei ze. Als er na zo'n scan geconcludeerd word dat er iets aan de hand is wordt er een protocol gevolgd en dat is meestal met de medicijnen die daarvoor zijn voorgeschreven.
Dat ik naar een ziekenhuis in Dordrecht wilde begreep ze, temeer omdat het cardiologisch centrum logistiek voor mij zeer ongunstig was. Maar de werkelijke rede was dat ik totaal geen vertrouwen had in dat centrum.

Ben van alles gaan lezen op internet wat van mij van toepassing kon zijn. Om te beginnen een bloeddrukmeter gekocht. Bij de drogist een goed merk bloeddrukverlagend supplement. Tevens Rode Gist rijst voor mijn cholestorol (preventief :-), knoflookcapsules en visoliecapsules. Ook nog homeopathische tabletjes die ze studenten geven voor als ze zich met een examen rustig moeten voelen. (want die kon ik inmiddels ook wel gebruiken) Verder gebruik ik nu Omega 3 producten voor brood en bakken. Dan als kruiden Kurkuma en cayennepeper. Drink nu gemberthee met verse stukjes gember is lekker om te drinken en schijnt ook nog eens zeer gezond te zijn. 2x per week vette vis…. Met andere woorden, wat goed is voor het hart, staat nu bij mij in de kast. Het moet zo in mijn geval ook gaan lukken…. Ik wil wel. Daarnaast goed bewegen… maar dat deed ik voorheen ook al.

Mijn huisarts had inmiddels een verwijzing doorgeven naar het Albert Schweitserziekenhuis. Ik kreeg een mail dat ik een afspraak had in Zwijndrecht. Geen goed idee… Ziekenhuis Dordrecht is per auto en eventueel met de bus veel makkelijker te bereiken. FF bellen… had inmiddels de site van het ziekenhuis erbij gepakt. Cardiologie aangeklikt… medewerkers aangeklikt… en kijk daar kwamen 17 foto’s met beschrijving bovendrijven van cardiologen die daar werkzaam zijn.

De verpleegkundige kon de afspraak verzetten naar Dordrecht …. Of ik voorkeur had voor een bepaalde arts ‘Als hij of zij maar goed is’ zei ik.. ‘ze zijn allemaal goed’ zei ze. ‘’ Geen slimme opmerking van mij natuurlijk … ‘dan in ieder geval iemand die aardig is’ ik wilde toch nog iets zinnigs zeggen. ‘Dokter van den Bos’ zei ze. Ik bij de foto’s gekeken. Een nog jong gezicht, welke een gelijkenis vertoonde met Beau van Erven Dorens keek mij vanaf de foto vriendelijk aan. Ja ok …. doe maar, hij ziet er heel aardig uit. ‘Dat is hij ook’ zei de verpleegkundige.

9 juli naar het ziekenhuis in Dordrecht voor de afspraak met dokter van den Bos. Hij had mijn dossier gelezen en ging nog wat routine onderzoekjes doen. Hart was goed.. bloeddruk was goed…. Ik vertelde het verhaal van het cardiologisch centrum en dat ik me heel ongerust had gemaakt . Hij begreep dat ik geen vertrouwen meer had in dat centrum. Toen ik vertelde van de plakkers en dat ik uiteindelijk heb gezegd dat hun apparatuur waarschijnlijk te oud was… moest hij lachen en stak zijn duim omhoog. Heb hem verteld dat ik mijn levensstijl aangepast had in plaats van de medicijnen te gaan slikken …

Hij zag nog geen directe noodzaak voor die medicijnen. Wel zou hij de foto’s van de scan op gaan vragen om die goed te bestuderen. Ook moest ik nog bloed gaan laten prikken omdat hij bepaalde waardes van mijn bloed wilde weten. Ik zou na een week een telefonisch consult met hem hebben. Bij het weggaan zei hij dat ik me niet ongerust moest maken. Dit was een heel aardige cardioloog… deze wilde ik houden.

Week later… 16 juli weer een paar uur met de telefoon onder mijn arm gelopen. Niets gehoord… dan maar even ziekenhuis bellen… daar zeiden ze dat ik boven aan de lijst stond, maar dat de foto’s niet binnen waren. Of ik nieuwe afspraak wilde maken… ja dat wilde ik na 3 uur wachten wel.

‘Vrijdagavond kreeg ik per mail mijn nieuwe afspraak door. Deze stond gepland op 13 augustus met dokter Lieuw… wat was dat nou … dat is bijna een maand later en dan nog eens een andere cardioloog. Ik werd toch weer een beetje onrustig. Maandag gebeld… ja het was erg druk en dokter van den Bos was pas weer in september beschikbaar. ‘Dan wacht ik liever’ zei ik, want 13 augustus en september liggen niet zo ver van elkaar en deze dokter Lieuw heb ik nog niet gesproken, wat ik niet prettig vind. Ik ken heel de man niet. ‘Het is een vrouw’ zei de mevrouw van de afsprakenpoli’ ‘Nou dat is dan al een stuk prettiger’ antwoordde ik. Ze moest er om lachen en mensen die mij kennen weten ‘ik lach mee’ ‘U kunt de afspraak van 13 augustus gewoon door laten gaan en als het gesprek dan niet bevalt, kunt u altijd nog een nieuwe afspraak maken met dokter van den Bos’ ….Vond het een goed idee.

Mijn bloeddruk is nu al 2 maanden tussen de 130/140 bovenwaarde en de onderwaarde ligt tussen de 70 en 85. Voor mijn leeftijd goed te noemen.

Cholesterol was altijd al goed. Kwam niet boven de 5…huisarts denkt dat ik preventief Cholesterol verlagende medicijn moest slikken. Zitten statines in, wat goed moet zijn voor de kleine bloedvaatjes rond het hart. Rode gist rijst bevatten ook statines maar hebben niet veel bijwerkingen.

Dus nu afwachten wat ik 13 augustus te horen krijg. Natuurlijk hoop ik dat alles mee gaat vallen… maar ik ga er vanuit dat er iets aan de hand is… de klachten waren ernstig genoeg. Maar om nu gelijk in een vakje geduwd te worden en lukraak medicijnen te gaan slikken gaat me iets te ver. De manier hoe dat ging ook.

13 augustus telefonisch consult met dokter Lieuw. Haar stem verried duidelijk een Aziatische afkomst, wat op zich totaal geen probleem voor me is, maar kon haar soms moeilijk verstaan wat toch wel weer lastig is met een gesprek wat belangrijk is. Heb verschillende keren moet vragen ‘wat zegt U’
Ik begreep dat de foto’s nog steeds niet binnen waren, maar wel de documentatie van het cardiologisch centrum. Deze documentatie had dokter vd Bos 9 juli al. Wat is dit nu weer…. Ze hadden toch duidelijk om de foto’s van de scan gevraagd bij dat centrum. Heb nog een formulier toegestuurd gekregen dat ik toestemming moest geven dat die gegevens uitgewisseld werden. Netjes getekend teruggestuurd.

Dokter Liew ging vragen hoe het ging en of ik klachten had… gezegd dat het best goed met me ging en dat ik momenteel geen klachten had. Toen ging ze de bloedwaardes doornemen van het bloedprikken in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Alle waardes waren goed te noemen op 1 na die iets te hoog was, maar dat vond ze nog niet verontrustend. ‘Dan gaan we door met de medicatie’ zei ze. Vertelde haar dat ik mijn leefstijl had aangepast en dat de waardes hierdoor goed waren. Ze zei dat ik op deze manier door kon gaan. Als ik klachten mocht krijgen kon ik dat melden. Ik kon kiezen of ik over 3 maanden een telefonisch consult wilde of een persoonlijk gesprek. Voor het laatste gekozen… vind dat toch prettiger. ‘goed’ zei ze ‘dan kunnen we afspreken dat u weer een inspanningstest gaat doen ter controle of alles goed blijft gaan’ ik vond het goed.

Dus half november… verwacht ik een nieuwe afspraak met het ziekenhuis in Dordrecht. Probeer weer een afspraak te krijgen met de aardige dokter vd Bos. Hoorde inmiddels dat hij door ziekte afwezig was en dat het lang kon gaan duren.

Vrijdagmiddag toch maar even naar dat Cardiologisch centrum gebeld. Telefoniste nam op.. met het Cardoligisch…enz … ik netjes mijn naam gezegd. Tot mijn verbazing zei ze ‘hoi’, wist niet dat ik daar een vriendin had zitten, en dat heb ik ook niet. Zei haar dat de foto’s niet doorgestuurd waren, terwijl ik een formulier heb in moeten vullen voor toestemming en ik dat gedaan had. Ze ging het eens nakijken… ja, ze zag dat er documentatie verstuurd was, maar geen foto’s. Ze zou het in orde gaan maken.

Ik zou een telefonisch consult krijgen omdat de foto’s goed bekeken moesten worden… In ieder geval advies gehad dat ik door kon gaan op de manier hoe ik bezig ben. Zal ik maar gaan doen….











Geplaatst op 08 oktober 2021 13:55 en 1078 keer bekeken



Deel dit artikel via:





_
R
eacties van leden


Je reactie
Naam   Gast
Reactie   
  _
Captcha_Beveiligingsvraag

Welk dier is dit?
_





_
Gast  18 aug 2021 17:59
Wat een verhaal en wat een gedoe - ik denk dat er wel meerdere dokters preventief medicatie voorschrijven, zonder te beseffen dat die wel eens onprettige bijwerkingen kunnen hebben die erger zijn dan de kwaal ...
groetjes en hoop dat je je goed voelt ondertussen
xx
bert (van de gedichtjes )

Marynote  
30 sep 2021 22:23
Hopelijk ben je inmiddels helemaal hersteld Charissa.
Veel ademhalingsoefeningen, diep ademhalen, schijnen een enorme boost te geven aan het bloed. Zo creëer je extra zuurstof in het bloed
_





_
Charissa46  
01 okt 2021 18:07
Ja Marynote... dat ademhalen pas ik toe... rustig over mijn buik diep ademhalen

Ofsen  
09 okt 2021 11:15
Ja herkenbaar. je wordt er onrustig van. zeker al je dan die dan die weer krijgt. bij mijn hartinfarct gelijk symfastatine of hoe dat heten mag. 3 jaar later hoef niet meer. hoe zo? gezien uw leeftijd?? ik heb maar niets gezegd. van die statines kreeg ik nachtkrampen in de kuiten. hij wist niet wat hij er aan moest doen. nou Internet bracht uitkomst. wens je sterkte.
_